fredag 18 juni 2010

Ingredienser: oljors underbara värld

Oljor är de viktigaste ingredienser i tvåltillverkning. Det är de som avgör om tvål kommer att bli mild eller sträv, hård eller mjuk och det är genom att blanda oljor på ett visst sätt att man kan skapa precis den tvål som anpassar sina behöv.
Om man bör skriva upp en lista av oljor, tänker man direkt på de som ligger i mataffärs hylla men det finns faktiskt hundratals andra sorter vilka en tvålmakare kan ta vara av.
Nästan alla växter som finns på jordklottet bär någon slags olja i sina fröer: nötter är de rikligaste och vanligaste men man kan även pressa olja ut de pyttelilla fröerna som finns i nypon eller i gurkörts ljusblåa blommor.
Vissa är dyra och tyvärr inte tillgängliga i vanliga butiker men i en genomsnittlig svensk mataffär finns det ofta tillräkligt utbud till att ha mycket roligt med.
Tack vare den stora intressen som svenskarna har för utländsk mat kan man köpa avocado-, linfrön-, mandel-, hasselnöt-, hamp-, druvkärn-, pumpakärn- eller makadamia- olja i många livsmedels kedjor runt omkring i landet. Blanda man lite av de här med olivolja, blir tvål riktig speciell!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar