måndag 21 juni 2010

Förtvålningstal - Saponification values chart

Till var och en olja finns ett förtvålningstal (Saponification value på engelska) som bestämmer hur mycket kaustiksoda behövs till att förändra till tvål ett gram av denna olja.
Till exempel, eftersom olivoljas förtvålningstal är 0,134, betydet det att man måste använda 0,134 kaustiksoda till att göra 1 gram av olivoljas tvål. Om man använder 1 kg olivolja, då blir det 0,134 x 1000= 134 gram kaustiksoda och så vidare.
Värden finns gruperade i tabeller som kan hittas i min bok Soap Naturally eller på nätet. Här kommer en kort sammanfattning.

Aprikoskärnolja (Prunus armeniaca) - 0,135
Avocado olja (Persea gratissima, P. americana) - 0,133
Bivax - 0,068
Candelillavax (Euphorbia cerifera) - 0,039
Druvkärnsolja (Vitis vinifera) - 0,129
Ister - 0,138
Gurkörtsfrön olja (Borago officinalis) - 0,134
Hasselnötolja (Corylus avellana) - 0,135
Hampfröolja (Cannabis sativa) - 0,135
Jojoba olja (Simmondia chinensis) - 0,059
Jordnöt (Arachis ipogaea)- 0,136
Jättenattljus (Oenothera biennis) - 0,133
Kakaosmör (Theobroma cacao) - 0,137
Kokosolja el. kokosfett (Cocus nucifera) - 0,184
Linfröolja (Linum usitatissimum) - 0,136
Macadamia (Macadamia integrifolia) - 0,136
Maisolja (Zea mays) - 0,136
Mango smör (Mangifera indica) - 0,133
Neem (Azadirachta indica) - 0,136
Nyponrosfrö (Rosa canina) - 0,132
Olivolja (Olea europea) - 0,134
Palmolja (Elaeis guineensis) - 0,142
Palmkärnolja (Elaeis guineensis)- 0,164
Pumpakärnolja (Cucurbita maxima. C. pepo) - 0,133
Rapsolja (Brassica napus, B. campestris) - 0,124
Ricinolja (Ricinus communis) - 0,128
Riskli (Oryza sativa) -0,130
Sesamolja (Sesamum indicum) - 0,133
Sheasmör, Karitè smör (Butyrospermum parkii) - 0,128
Solrosolja (Helianthus annuus) - 0,136
Sojaolja (Glycine max) - 0,133
Sötmandelolja (Prunus amygdalus v. dulcis) - 0,136
Svartvinbärskärnolja (Ribes nigrum) - 0,135
Tistelolja (Carthamus tinctorius) - 0,137
Valnötolja (Juglans regia) - 0,135
Vetegrodd (Triticum aestivum, T. vulgare) - 0,131

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar