onsdag 17 mars 2010

Gammaldags ister hushållstvål

I mina trackter, någonstans vid Alpens kedja i Norrvästra Italien, har seden att tillverka tvål hemma funnits sedan mycket länge och den har kvarlevt nästan upp till 1970-talet när massproducerade, billiga tvättmedel började sprida sig runt omkring på landet. Varje år inför jul, efter att grisar på bondgårdar hade slacktas och köttet lagats till korvar av alla slags, rensade kvinnorna talgen genom att koka den upp i vatten och vinäger för ett par timmar. Grytan ställdes sedan utanför dörren i decembers gröna kylan så att det rena fettet kunde stiga upp till ytan och stelna. Då var den färska råvaran till tvåltillverkning redo! Man kokade fettet i luten för några timmar till den färdiga tvålen började dyka upp och kunde plockas ut med en sil. Det var en metod som påminnas dagens Het Process.
Tvålen pressades ihop i träformer och torkades för några veckor vid spisen. Den vita, ostliknande massan skulle bli så småningom ett tjockt, hårdt, grönbrunt tegel som rivades av i mindre bitar och användes till att rengöra människor och kläder.
Istertvål är ett bra,effektivt tvättmedel av vilken man kan dra njuta idag också. Receptet som följer är min personliga variant och det går att bearbeta efteråt till ett flytande tvättmedel.

Ister 500 gr
Olivolja 500 gr
Kaustiksoda 144 gr
Vatten 300 gr

Receptet tillverkas enligt den kalla processen som finns beskriven i min lilla tvålskola här på bloggen. Istertvålen innehåller mer kaustiksoda än vanlig och därmed passar den inte som badtvål tvärtom fungerar den kanonbra med smutsiga kläder.

Tänk på säkerhet innan du börjar att laga tvål! Läs sidan under bloggens rubrik ordentligt och kom ihåg att inte variera en enda prick i receptet om du inte har lärt dig hur kaustiksoda räknas ut. Man hittar en förklaring om doseringen av kaustiksoda i tvålskolan här på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar