fredag 6 augusti 2010

Inte bara tvål

Om man läser den här bloggen kan man verkligen tänka att jag är nästan bara tvålfixerad! Men det finns faktiskt många andra grejer som jag gör själv utan just tvålar eller tvättmedel. Det är utroligt spännande att se hur man egentligen kan bli självförsorjande genom att ta fram lite gammaldags förnuf och kunskap. Så, vid sidan av tvåltillverkning, bakar jag bröd, gärna med surdeg, syltar och saftar och tillverkar ost och smör. Vi odlar också grönsaker både i trädgården bakom villan och i det nya växthuset vi skaffade förra året. Att göra själv ger frihet och glädje tycker jag och det hjälper att skapa en kritisk tänkande om vad som händer omkring en när det gäller, till exempel, matproduktion. Om jag inte orkar tillverka saker själv, väljer jag gärna småskaliga, ekologiska producenter som kan garantera att vad som jag köper är närodlat och miljösmart.

2 kommentarer:

 1. Hej, jag vill bara säga att din blog är jättetrevlig att läsa. Själv har jag precis börjat tillverka tvål, och det är ju fantastiskt roligt. Jag funderar var du köpt tvålformen du använder? Och boken, går den att köpa i Sverige, eller genom dig? /Christina

  SvaraRadera
 2. Hej Christina!
  Ja, det håller jag med. Att göra tvål kan vara så himlaspännade. Jag har gjort det i 10 år men det finns alltid nya grejer som jag vill pröva och veta!
  Formen köpte jag på nätet från Australien. Du kan hitta sajten här http://nizzymoulds.com/
  Mina är alla "model A 12 cavity box" och de passar perfekt för ett kilo tvål. Frakt från Australien var inte så dyrt men det är bättre att fråga innan man köper något.
  Boken på engelska hittas och köpes på www.soapnaturally.com, den skickas från mitt address i Italien.
  :)

  SvaraRadera