torsdag 29 juli 2010

Eteriska oljor


En viktig fördel med hemtillverkad tvål är att den kan vara helt skräddarsydd. Man börjar med att välja basoljor och sedan forsätter man att "krydda" tvålen med passande doft, färgämne eller tiotals olika naturliga tillsatter inklusive mjölk, honung, torkade blommor, fröer, kaffe, frukt, bivax m.m.
När det angår doft, är eteriska oljor det vanligaste valet för tvålmakare och de är alltid varit mitt eget i alla fall.
Eteriska oljor tillverkas ur olika sorter av växter genom destillering och pressning. Nästan alla doftande blommor eller örtkryddor innehåller eteriska olja i såväl kronblad som i skal, löv, kvistar och rötter. Växter använder den doftande oljan både till att locka insekter och till att skrämma bort skadedjur.
Begreppet olja kan vara lurigt för att eteriska oljor faktiskt har inte något att göra med fett utan de har mer släktskap inom alkohols och lösningsmedels familj.
Det finns en massa böcker och webb-sidor om eteriska oljor och jag tänker inte säga mer om dem här, men jag vill bara upprepa några viktiga allmänna råd.
Eteriska oljor är starka ämne som måste alltid användas med hänsyn och försiktighet. De ska absolut inte svälja eller smörja rå på kroppen för att det finns oljor som är giftiga och som kan skada hud. De har en väldig stark doft som kan få känsliga individer att må illa eller att få migrän. Under graviditen är det bättre att inte syssla med eteriska oljor. Vid inköpet får man vara försiktig och kolla att det åteminstone finns på förkpackingen växtens botaniska namn, framställningsmetod, producenter och ursprungland. Man får också komma ihåg att äkta oljor oftast är dyra, de billiga varianter riskerar att vara kopior som framställde med kemikalier.

Mina tvålrecept består alltid av ett kilo fett och då blir dosering av eteriska olja ungefär 10-20 ml. Oljor som pressade ut av rötter, kvistar och bark - till exempel tea tree, eucaliptus, patchouli, rosalina osv - ger bättre resultat än oljor som framställes av citrus skal och blommor (citron, apelsin, rosa, jasmin, neroli osv).
Jag brukar blanda eteriska oljor med lite mjöl - rismjöl är toppen men vanlig vetemjöl funkar bra också - så att doften "fångas" i och den ska stanna kvar längre i tvålen. När tvålmassan når rands fas efter omrörning, tillsätter jag eteriska oljors blandning och forsätter röra långsamt med en sked förrän att hälla tvål i formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar