tisdag 6 april 2010

Inci, den hemliga koden

Enligt Eu-direktiv 76/788, måste alla ingredienserna som användes i kosmetikas tillverkning deklareras ordentligt och man bör säga att producenterna alltid har varit noggrana till att följa lagan. Problemet är att innehållsförteckingar på burkar och lådor skrivs faktiskt på ett främmande språk!
Förkortning INCI står för International Nomenclature of Cosmetics Ingredients och det är "lexicon" som man borde använda till att tolka kosmetikas innehållsdeklaration. Tyvärr är språket i Inci en grumlig, surrealistisk bladning mellan engelska, latin och tekniska begrepp som nästan ingen kan fatta.
Jag har tagit fram, till exempel, tvålen "Lux Beauty Moments" tillverkad av Unilever Sverige. På innehållsförtecking läser man så här: Sodium Tallowate, Sodium Palm Kernelate, Aqua, Glycerin, Parfum, Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil, Sodium Chloride, Tetrasodium EDTA, Tetrasodium Etidronate, Alpha-Isomethyl Ionone, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylproprional, Citronellol, Coumarin, Geraniol, Limonene, Linalool, CI 11680, CI 12490, CI 77891.
Ordet sodium använder med fast tvålar tillverkade med kaustisoda och det beskriver det alkaliska ämnet som har använts till att framställa tvål ur fettet vars namnet följer. Begreppet Sodium Tallowate, Sodium Palm Kernelate menar altså att tvålen har framställds av den kemiska reaktionen mellan kaustiksoda (sodium hydroxide på engelska) och respektive talg (tallow på engelska) palmkärnolja (palm kernel på engelska som blir det latinliknande palm kernelate). Eftersom ingredienser tas upp på listan i fallande ordning menar det att det finns mer talg i tvålen än palmkärnolja och mer palmkärnolja än vatten (aqua på latin) och så vidare. Fetter, kaustiksoda och vatten är de avgörande ingredienser i tvålen.
De andra som följer i innehållsförteckningen är tillsatser som användes i industriprocessade kosmetika till att bland annat förbättra konsistens eller att förstarka doft och färg. Citronellol, geraniol, limonene och linalool är, till exempel, doftämne som producenter måste deklarera i innehållsförteckningar för att de kan utlösa allergier.
Tetrasodium EDTA är istället en typisk kemisk tillsat som finns i många masstillverkade kosmetika och som består av etilene-diamine-tetracetate av tetrasodium. Studier om råttorna har visat att tetrasodium-ämne kan ge i bland hudinflammation och njursbesvär men sakliga bevis saknar fortfarande så att ämnet försätter att framställas och att blandas i produkter som konsumenter använder varje dag.
Färgämne deklareras istället med förtkortningen CI (Colour Index) plus en siffra som identifierar det kemiska/naturliga ämnet. CI 11680 står, till exempel, för ett ämne som heter 2-[(4-methyl-2-nitrophenyl)azo]-3-oxo-N-phenylbutyramide.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar